Versenykiírás Kis iskolák sportverseny - Labdarúgás 2021/2022

Kis iskolák sportversenye

LABDARÚGÁS

2021/2022.tanév

versenykiírása

 

 1. A verseny célja:
 • Verseny- és játéklehetőség biztosítása a sportágak versenyszámait megismerő, különös tekintettel a hátrányos helyzetű települések köznevelési intézményeiben tanuló fiatalok részére.
 • Az atlétika, lánykézilabda, fiúlabdarúgás sportágak utánpótlásbázisának szélesítése, minél több iskoláskorú versenyző bevonásával.
 • Atlétika sportágban a korcsoportok legtehetségesebb egyéni versenyzőinek, továbbá olyan kis létszámú iskolák tanulóinak, amelyek nem tudnak csapatot kiállítani, országos versenyen való részvétel biztosítása.
 • Az iskolák közötti kapcsolatok kiépítése, a fiatalok közötti sportbarátságok kialakítása, elmélyítése. • A sportági képzés során az együttműködés, a fair play szellemiségének elmélyítése.
 • A legjobbak számára országos versenyen való részvétel biztosítása, hogy sikeresen képviseljék iskolájukat diákversenyen.
 1. Az országos döntő szervezője:

Az országos döntő a Magyar Diáksport Szövetség megbízásából a Baranya Megyei Diáksport Tanács szervezésében kerül megrendezésre. 

 1. A versenyek időpontjai, helyszínei:
 • Alapszintű és megyei/budapesti versenyek: a szervező diáksport szervezetek kiírása szerint.

               A megyei/budapesti versenyeket 2022. május 22-ig kell megrendezni 

               Országos döntő: 2022. június 20-23. (hétfő-csütörtök), Pécs. 

 1. A versenyek résztvevői:

         Lásd a „Kis Iskolák Sportversenye Versenyszabályzat” VII. pontja és Korcsoportok melléklete szerint.

          Felversenyzés: Labdarúgás fiúk részére: alacsonyabb, II. korcsoportos (2011-2012-ben született) fiútanulók felversenyezhetnek.

 1. Korlátozások:

A versenyre a 200 fő tanulólétszám alatti iskolák, tagiskolák, továbbá a kedvezményezett települések besorolásáról és a besorolás feltételrendszeréről szóló 105/2015. (IV. 23.) Korm. rendelet alapján kedvezményezett településen lévő iskolák nevezhetnek. 

Résztvevők:

 1. Versenyszámok:

LABDARÚGÁS:

 • Pályaméret: 40 × 20 m-es. Az országos döntőn a büntetőterület az alapvonaltól 6 méterre, az alapvonalon a kapu középpontjától 7-7 méterre felfestett, (6 × 14 m-es) téglalap alakú terület.
 • A pálya talaja: a felületnek simának, egyenletesnek kell lennie. Anyaga lehet: műanyag, salak, föld, bitumen, beton, fű vagy műfű. Az országos döntő füves vagy műfüves pályán kerül megrendezésre.
 • Kapuméret: 3 × 2 m-es (kézilabda kapu).
 • Játékidő: 2 × 15 perc, 3 perc szünettel. A mérkőzés utolsó 60 másodperce tiszta játékidővel. A játékvezető köteles az órát megállítani, ha a labda huzamosabb ideig (pl.: sérülés miatt) játékon kívülre kerül.
 • Labdaméret: 5-ös. • Csapatlétszám: 10 fő játékos + 2 fő felnőtt kísérő (tanár, edző).
 • Játékosok szerepeltetése: Megyei/budapesti versenyen: a rendező diáksport szervezetek kiírása szerint. Országos döntőn: csapatonként 10 fő játékos szerepeltethető, az a 10 fő, akiket az adott versenyre vonatkozó programfüzetben meghatározottak szerint leigazoltak és nevük szerepel a jegyzőkönyvben.
 • Csapatlétszám mérkőzésen: a pályán egy időben 1 kapus és 4 mezőnyjátékos tartózkodhat.
 • Cserék: további 5 játékos állandó jelleggel cserélhető (oda-vissza csere megengedett). A csere a pályán kívül, a saját cserepadhoz legközelebb lévő oldalvonalnál.
 • Felszerelés: A mérkőzést jól láthatóan számozott, egységes mezben kell játszani. Az országos döntőre legalább két különböző színű, számozott garnitúrát, és legalább 1 db szabályos méretű labdát kell a csapatoknak magukkal vinni. Cipő: Tornacipő és gumistoplis labdarúgó cipő használata egyaránt engedélyezett, a fémstoplis cipő használata tilos. Sípcsontvédő: használata ajánlott, az országos döntőn kötelező.
 • Játékszabályok: a labdarúgás játékszabályai szerint (hazaadás, szöglet is).

 – Középkezdésből közvetlenül gól nem érhető el.

– A kapus a labdát, a labda játékba hozatalakor vagy a játék közben is átjuttathatja az ellenfél térfelére akár kézzel, akár lábbal is. A labda lábbal történő játékba hozatala csak földről történhet, kézből való kirúgás nem lehetséges.

– A kapus a labda játékba hozatala esetén közvetlenül (más játékos érintése nélkül) gólt nem érhet el. – Ha a labda a támadócsapat játékosáról hagyja el a játékteret az alapvonalon keresztül, a labda játékba hozása kapuskidobással történik a hatoson belülről. Ebből közvetlenül gól nem érhető el.

 – A kapus a hazaadást kézzel nem foghatja meg.

 – A kapusról, illetve a védekező játékosról az alapvonalon túlra jutó labda szögletrúgást eredményez.

 – A játékteret az oldalvonalon elhagyó labdát kézzel és lábbal egyaránt játékba lehet hozni, az oldalvonalon kívülről, vagy az oldalvonalról. Szabálytalanul elvégzett partbedobásnál/partrúgásnál a partbedobás/partrúgás joga átszáll az ellenfélre. Pontrúgás /partbedobás/partrúgás esetén az ellenfél játékosainak minimum 5 méterre kell állniuk a labdától. A partbedobást/ partrúgást a labda birtoklását követő 10 másodpercen belül el kell végezni, ellenkező esetben a partbedobás/partrúgás joga átszáll az ellenfélre. Partbedobásból/ partrúgásból közvetlenül (érintés nélkül) nem lehet gólt elérni.

– Lesállás nincs.

– A büntetőrúgást a 7 méteres pontról/vonalról kell elvégezni.

 • Sárga és piros lap: Sárga lap: Ha egy játékos ugyanazon a mérkőzésen kettő (2) sárga lapot kap a játékvezetőtől, akkor ki kell őt állítani 2 percre a második sárga lap után. A kiállítás idejének letelte után csapata más játékossal kiegészülhet, a kiállított játékos a következő mérkőzésen játszhat. A kiállított játékosnak el kell hagynia a játékteret, és a cserepadon sem foglalhat helyet. A sárgalapos figyelmeztetés mindig csak az adott mérkőzésre vonatkozik, a játékos azt nem viszi tovább.

Piros lap: Durva szabálytalanság esetén a játékost azonnali piros lappal kell büntetni, ami 2 perces kiállítást von maga után. A kiállítás idejének letelte után csapata más játékossal kiegészülhet. A kiállított játékosnak el kell hagynia a játékteret, és a cserepadon sem foglalhat helyet. A kiállított játékos a soron következő legalább egy (1) mérkőzésen nem rendelkezik játékjogosultsággal. A szabálytalanság súlyosságának, mértékének figyelembevételével a játékvezető javaslata alapján a Versenybizottság elnöke határozza meg, hogy a játékos hány meccses eltiltást kap.

 • A mérkőzésért adható pontok: győzelem 3 pont, vereség 0 pont. Csoportmérkőzéseknél döntetlen esetén büntetőrúgások következnek, amely után a győztes csapat 2 pontot, a vesztes csapat 1 pontot kap.

A csoporton belüli sorrend meghatározása:

 1. legtöbb pont
 2. egymás ellen elért eredmény a rendes játékidőben (ebbe a büntetőpárbaj kimenetele nem számít bele)
 3. több győzelem a rendes játékidőben
 4. jobb gólkülönbség
 5. több rúgott gól
 6. büntetőrúgások eredménye (ha két csapat esetén eddig minden egyforma volt, abszolút holtverseny)

A csoportmérkőzések során, holtverseny esetén a következő szempontok alapján dől el a továbbjutás: 3 vagy több csapat holtversenye esetén:

 1. a) A holtversenyen kívüli csapatok elleni eredményeket figyelmen kívül kell hagyni (mini tabella készítése)
 2. b) legtöbb pont
 3. c) több győzelem a rendes játékidőben
 4. d) gólkülönbség e) több rúgott gól
 5. f) ha ezek után is abszolút holtverseny áll fenn, akkor a teljes tabellát kell figyelembe venni és a csoporton belüli sorrend meghatározásának elvei az irányadóak
 6. g) ha ezek alapján sem határozható meg a sorrend (minden egyforma), akkor sorsolással kerül eldöntésre
 • Az országos döntőn a helyosztóknál, ha döntetlen az eredmény, úgy 3-3 büntetőrúgás következik. Amennyiben ez sem dönt, akkor további büntetők következnek a labdarúgás szabályainak megfelelően, melyet azok a játékosok végezhetnek el, akik az első három büntetőrúgásnál nem szerepeltek, addig, amíg a csapat teljes (korrigált) létszáma nem lőtt büntetőt. Ha már a csapat minden tagja végzett büntetőrúgást, de még a büntetőpárbaj nem dőlt el, akkor a folytatásban a játékosok bármilyen sorrendben lőhetnek, de ismét mindenki csak egyszer.
 • Az országos döntő programfüzete az MDSZ honlapján megtekinthető, letölthető (www.diakolimpia.hu).
 • Minden egyéb kérdésben, amelyre ezen versenykiírás nem tér ki, a Diákolimpia® „Versenyszabályzata” és az MLSZ által kiadott hatályos játék- és versenyszabályzat érvényes.

 

 

 

 

A csoport

 

Bornemisza Géza Általános Iskola

Testnevelő: Veres Erika

Csaholci Általános Iskola

Testnevelő: Panulin Szabolcs

Cégénydányádi Általános Iskola

Testnevelő: Csatári Julianna

Kölcsei Kölcsey Ferenc Általános Iskola

Testnevelő: Máté Imre

 

B csoport

Teichmann Vilmos Általános Iskola

Testnevelő: Sebők Gergő

Papi Kölcsey Ferenc Általános Iskola

Testnevelő: Szabó András

Nyírkarászi Váci Mihály Általános Iskola

Testnevelő: Ujj Gyula

 • István király Általános Iskola

Testnevelő: Lakatos László István

Dr. Kozma Pál Általános Iskola Szabolcsbákai Tagintézmény

Testnevelő: Lakatos László István

C csoport

Buji II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola

Testnevelő: Mester János

Kéki Petőfi Sándor Általános Iskola és AMI

Testnevelő: Sebestyén Attila

Sója Miklós Görögkatolikus Óvoda és Általános Iskola

Testnevelő: Kurucz Miklós

Tiszadobi Széchenyi István Általános Iskola és AMI

Testnevelő: Kovács János

D csoport

Verseny helye: Vásárosnamény Eötvös József Ált. ISk. és AMI műfüves pálya

Verseny ideje: 2022.05.03. 10:00

Vásárosnaményi Eötvös József Általános Iskola Petőfi Sándor Tagintézménye

Testnevelő: Hornyák Mihály

Vásárosnaményi Eötvös József Általános Iskola Kölcsey Ferenc Tagintézménye

Testnevelő: Moldván Tibor

Kálvin János református Iskola Géberjéni Tagintézmény

Testnevelő: Szögyéni Zsolt

Leonardo Média Akadémia Gimnázium Szakg. és Általános Iskola Nyírbátori Tagintézmény

Testnevelő: Szász Tamás

 

 

Megyei Döntő

 

Verseny helye: Gyulaháza

Verseny ideje: 2022. május 17. 10.00

 Résztvevők:

 

A csoport Csaholci Általános Iskola  Testnevelő: Panulin Szabolcs

B csoport Dr. Kozma Pál Általános Iskola Testnevelő: Bénó Csaba

C csoport Kéki Petőfi Sándor Általános Iskola és AMI Testnevelő: Sebestyén Attila

D csoport Vásárosnaményi Eötvös József Általános Iskola Petőfi Sándor TagintézményeTestnevelő: Hornyák Mihály