Eseménynaptár

Május 2022
V H K Sz Cs P Szo
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
Nincsenek események

Hírlevél

MDSZ-hírek

Látogató számláló

Ma123
Tegnap165
Héten474
Hónapban4590
Összes1351533

Látogató Információ

  • IP: 3.238.72.122
  • Browser: Unknown
  • Browser Version:
  • Operating System: Unknown

Ki van online

1
Online

2022-05-25

IDÉN TESTNEVELÉS ÓRAI KERETEK KÖZÖTT ÜNNEPELJÜK AZ EURÓPAI DIÁKSPORT NAPJÁT

A vírusfertőzés elleni védekezésben kiemelt szerepet kap az immunrendszer-erősítő testmozgás
A Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) kezdeményezésére indított Európai Diáksport Napját (ESSD) idén szeptember 25-én ünnepeljük. A COVID-19 miatti járványügyi készültség időszakában az MDSZ azt javasolja, hogy az iskolák a testnevelés órák keretei között szervezzék meg a diáksportnapi programokat. A jelenlegi tanév rendjében először jelent meg szeptember utolsó péntekén az egészségtudatos gondolkodás és iskolai mozgástevékenységek témanap, így a Szövetség bízik abban, hogy az iskolák többsége csatlakozik az Európai Diáksport Napjához, felismerve, hogy a vírusfertőzés elleni védekezésben kiemelten fontos a rendszeres testmozgás.

A diáksportnap hazánkban másfél évtizedes múltra tekint vissza, de a magyar ötletből európai kezdeményezéssé vált ESSD is már több, mint öt éve kerül meghirdetésre. Az ESSD-re regisztráló iskolák hagyományosan azt vállalják, hogy az eseményhez kapcsolódóan 120 perces mozgás- és sportprogramot szerveznek a tanulóknak. A COVID-19 új koronavírus járvány miatt azonban idén más a cél: mivel az emberi erőforrások minisztere a 2020/2021. tanév rendjéről szóló rendeletében 2020. szeptember 25-ét, azaz a Magyar Diáksport Napját témanappá nyilvánította, ezzel az is lehetővé vált, hogy az iskolák a tantervben előírt, az adott témával összefüggő tanítási órákat a témanap keretében szervezzék meg. Az MDSZ ezért arra kéri az iskolákat, hogy idén a testnevelés órák tematikus feldolgozásával csatlakozzanak a témanaphoz, és a jelenlegi kihívásokhoz igazodva a mindennapos testnevelés tanórai keretei között, osztálybontásban rendezzék meg a diáksportnapot. Idén az MDSZ lehetőséget ad arra is, hogy az iskolák ne csak szeptember 25-én, hanem az Európai Sporthét (szeptember 23-30.) bármelyik napján zajló testnevelés órákkal is regisztrálhassanak, támogatva a tanulók immunrendszerének erősítését, amelynek a pandémia miatt most nagyobb a jelentősége, mint valaha. A órák biztonságos lebonyolításhoz az MDSZ elmúlt hetekben közzétett COVID-19 iránymutatásai nyújtanak szakmai segítséget, mely ebben a dokumentumban olvasható.

Mivel az ESSD idei fókusztémája a mentális egészség és az egészséges önkép, az MDSZ arra kéri az iskolákat, hogy ezeket a kérdéseket is dolgozzák fel. Az MDSZ és nemzetközi partnerei ehhez egy immár magyarul is elérhető Lelki Egészség Eszköztárat dolgoztak ki a pedagógusok számára. Emellett a Szövetség az elmúlt években kidolgozott, témájukban kapcsolódó kiadványait és oktatóvideóit is ajánlja az érdeklődő iskolák és pedagógusok figyelmébe, melyekben hasznos tippeket találhatnak a megvalósításhoz, és amelyek ingyenesen letölthetők az MDSZ weboldaláról (egészség- és személyiségfejlesztés, jógaalapú, stresszkezelés).

Az MDSZ – az előző két évhez hasonlóan – idén is az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkársága támogatásának köszönhetően tudja díjazásban részesíteni a diáksportnapon legaktívabb, legkreatívabb iskolák munkáját. Az idei díjazási rendszerről Balogh Gábor, az MDSZ elnöke elmondta: „Ezúttal a szabadtéri mozgás, az utcai sportok fontosságát kiemelve egy másik jeles nappal kötöttük össze az ESSD jutalmazási rendszerét: az idén először rendezzük meg ugyanis hazánkban az Open Streets Day programokat, amelyen arra biztatjuk a tanulókat és iskoláikat, hogy szeptember 20-án, vagy annak környékén keressenek lakókörnyezetükben szabadtéri lehetőséget a testmozgásra, és ott szervezzenek maguknak sportprogramot. A lehetőségek tetszőlegesen megválaszthatók: lehet szó például kirándulásról, kerékpározásról, gördeszkázásról, vagy játékról a település játszóterén, sportparkjában.”

Idén azok az iskolák számíthatnak komolyabb díjazásra, akik mindkét eseményre regisztrálnak, és 2020. október 22-ig be is számolnak a tevékenységükről: az első 100 iskola, amely mind az Open Streets Day sporteseményéről, mind pedig az ESSD aktivitásáról beküldi a beszámolóját, 60.000,- Ft értékű labdacsomag jutalomban részesül, az első 400 iskola pedig, amely az ESSD alkalmából megvalósított programjáról szóló beszámolóját feltölti, 20.000,- Ft értékű labdacsomagot kap. Ezen túl az összes iskola, amely határidőig beküldi beszámolóit a két sportnapról, részt vesz egy sorsoláson, ahol egy Teqball Lite asztalt lehet nyerni. További információk az események honlapjain:  www.openstreetsday.hu és www.essd.eu találhatók, ahonnan a regisztrációs felületek is elérhetők.